Raw In Sect – Kitro

Όποιος έχει ακούσει στο παρελθόν Raw in Sect και ειδικότερα τις προηγούμενες δουλείες τους, θα καταλάβει πόσο μεγάλη στροφή έκαναν με τον νέο τους άλμπουμ.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι δόκιμο να βάζουμε ταμπέλες και να ταξινομούμε τα είδη, αν πρέπει δηλαδή την δουλειά μιας μπάντας να την κατατάξουμε σε κάποιο στερεότυπο. Προσωπικά μου αρέσει να ακούω και να βλέπω μουσικούς και μπάντες να πειραματίζονται και να μην φοβούνται να παντρέψουν πράγματα τα οποία από κάποιους θεωρούνται ίσως και αταίριαστα. Έτσι είναι η εξέλιξη. Κάπως έτσι δημιουργείται το νέο και το φρέσκο, κάπως έτσι η μουσική προχωράει μπροστά. Τι σημασία έχει εάν είναι heavy metal αν είναι Thrash, αν είναι Rock αν είναι Black, Death, Punk αν από την άλλη είναι παραδοσιακό ή και έντεχνο; Δεν θα μπορούσε δηλαδή να είναι όλα; Κατά την γνώμη μου ναι θα μπορούσε.

Παρά το γεγονός ότι έκαναν μεγάλη στροφή σε σχέση με το παρελθόν, εντούτοις από το πρώτο άκουσμα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τους Raw in Sect. Δεν είναι μαγικό αυτό; Να έχει καθορίσει μια μπάντα το στίγμα της τόσο καλά πού ακόμα και όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα να τους αναγνωρίζεις.

Kitro λοιπόν. Με μία λέξη εκπληκτικό. Ακούγοντας  ένα ένα τα κομμάτια του άλμπουμ προσπάθησα να κρατήσω σημειώσεις. Αυτό είναι metal, αυτό είναι thrash κλπ. Ομολογώ ότι με δυσκόλεψαν λίγο. Καταρχήν ξεκινάμε από τα βασικά. Ο στίχος είναι ελληνικός. Η επιρροή από παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα έκδηλη και πανταχού παρούσα (προσωπικά μου θυμίζει αρκετά Κρήτη). Σίγουρα πολύ ψυχεδέλεια και παντού οι metal καταβολές. Αλλά μετά συνειδητοποίησα όλα όσα ανέφερα παραπάνω και έτσι απαλλαγμένος πλέον από τα στερεότυπα αποφάσισα να γράψω ακριβώς  ότι μου έβγαζε το κάθε κομμάτι.

Πάμε λοιπόν:

Astro – Όμορφη χαλαρή μελωδία που μου θύμισε και λίγο αναγέννηση (οι απόψεις είναι προσωπικές)

Therion – Θεριό ξυπνάει και γυρεύοντας πάει. Δυνατό πολύ με παραδοσιακές γραμμές, πραγματικά νιώθεις το θηρίο να ξυπνάει.

Arena – Παραδοσιακές και λαϊκές επιρροές  και η ωμή καθημερινότητα που σε ρίχνει στην αρένα της πόλης και της ζωής

Karnavalli – Ποιο Rock, Stoner, στακαριστό, αλλά και πιο groove

Kitro –  Tο πιο παραδοσιακό, θυμίζει Κρήτη …. αρκετά έντεχνο

Lycanthropy – Thrash metal με ελληνικά στοιχεία…

Argonautes – Πιο παραδοσιακό από τα άλλα, συνεχής ρυθμός που σε κρατάει ζωντανό

Trauma – Μελωδικό , ψυχεδελικό, ατμοσφαιρικό, θα μπορούσε να είναι soundtrack. Σαν να φωνάζει η ψυχή.

Parapono – Το παράπονο που μεγαλώνουμε και δεν είμαστε παιδιά, πιο ροκ περάσματα, από την μέση και μετά θα  μπορούσαμε να πούμε ότι γίνεται και πιο επικό.

Phrygia – Πιο ανατολή, πιο μπλουζ

Gramma – Πολύ ατμοσφαιρικό, τέλεια εισαγωγή για συναυλίες, συναυλιακό καθαρά τραγούδι, τέλειες κιθάρες και σταθερά ανοδικό μέχρι που γίνεται metal και stoner και μετά speed  και σε κάνει να θες να σηκωθείς και χοροπηδάς δεξιά αι αριστερά.

Fortuna – Αποχαιρετισμός, γλυκόπικρο η χαρμολύπη που λέμε …..

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά που παντρεύει την ελληνική παράδοση με τα ακούσματα που όλοι αγαπάμε σε αυτήν εδώ την κοινότητα. Το “κίτρινο” εγχείρημα φαίνεται ότι τους βγήκε σε καλό……

Υ.Γ. Οι Raw In Sect πρόκειται να παρουσιάσουν ζωντανά το Kitro (το οποίο κυκλοφορεί ψηφιακά στις 4/5/2018) στο Temple Athens την Παρασκευή 11 Μαΐου.

We love / live rock music – heavy metal music. We want to support the greek rock/metal scene – we want to support the rock/metal scene around the world. If you need support, send us info about your band at headbangers.gr@gmail.com

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 574 other subscribers

More Stories
Contest: New Past Celebrate on year of State of Falling’s album with a contest and 5 digipacks gift!!!
%d bloggers like this: