Hail Spirit Noir + Mock the Mankind + Spineless / @Temple Athens Παρασκευή 20/4/2018

Αυτό που ζήσαμε την Παρασκευη 20 Απριλίου στο Ναό (Temple Athens) μπορεί Α. Να ονομαστεί ως μυσταγωγία και Β. Δικαιολογεί απόλυτα το όνομα Temple Athens.

Γύρω στις 9 και, έπειτα απο μερικά soundcheck και με λίγο κόσμο να παρευρίσκεται, ανεβαίνουν οι…

…Spineless

Η Χρύσα η τραγουδίστρια / πλήκτρα είναι ταλαντούχα σε πολλά επίπεδα. Πρέπει να τονίσω εδώ πως είναι μια εκπληκτική performer κάτι το οποίο φάνηκε από το πρώτο λεπτό με την είσοδο του Undezidd. Του ψυχοφθόρου σκατόψυχου κομματιού το οποίο αν συνδυαστεί με το εκπληκτικό εικαστικό videoclip, απλά σκοτώνει. Εδώ βέβαία μιλάμε για το live όπου όλη αυτή η ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε αυτούσια με την Χρύσα να δίνει ρεσιτάλ ορθοφωνίας και την μπάντα να χώνει σε ένα ηχητικό πανδαιμόνιο στο οποίο αναρωτιόσουν αν ακουγες μουσική ή τις πύλες της Mordor. Η μπάντα έπαιξε κομμάτια από τον δίσκο της Speaking Of Chaos And Relative Peace. Η απόδοση όλων των παιδιών της μπάντας ήταν άψογη.

Συνέχισαν με τα Merrick Loves Deathscenes, Fires & Beasts, Human Monster, Partners In Crime, King Of The World και έκλεισαν με το Shallow Becomes You όπου καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Πρέπει να πω πως παρόλο που παίζουν ένα τόσο αντισυμβατικό είδος θα μπορούσαν άνετα να γεμίσουν έναν χώρο με τον όγκο τους και την ατμόσφαιρα. Περιμένω να τους δω με αγωνία ξανά. 

Ο ήχος τους (όπου παρεμπιπτόντως ήταν τέλειος, όπως και όλου του Live) έβγαινε από άλλη διάσταση και σου άνοιγε περίεργες πύλες του μυαλού. Σε έκανε να παρατηρείς την σκήνη και τον κόσμο γύρο σου με διαφορετικό μάτι από ότι αρχικά τους είχες δει. Καταφέραμε να διακρίνουμε βέβαια Hardcore, punk και industrial (sludge), προσωπικά και ψυχεδέλεια, ίσως όχι με τις παραδοσιακές γραμμές αλλά υπήρχε. Διακρίναμε όμως και κλασικές επιρροές, διακρίναμε και λυρισμό. Μπράβο! Απλά έκσταση! Και πάλι συγχαρητήρια για το performance και ειδικά στην Χρύσα!

Mock the mankind

Δευτερη μπάντα ήταν οι Mock the mankind. Ενα τρίο το οποίο αποτελείται από Κιθάρα, Μπάσο, Ντραμς, δηλώνουν λάτρεις τον Black Sabbath, ακούγονται ως Sabbath, ακύρωσαν τα φωνητικά ώστε να είναι instrumental και βγήκαν στη σκηνή, λιτοί, απέριττοι, χωρίς ούτε μια κουβέντα, και ισοπέδωσαν τον χώρο. Οι Mock the Mankind εχουν κυκλοφορήσει το Ruination το οποίο είναι ένας ύμνος στο heavy doooooooooooom metal. Μέσα στα 45 περίπου λεπτά όπου ανέβηκαν στην σκηνή, ένιωθες πως ο χώρος θα ισοπεδωθεί. Η μπάντα έπαιξε τα Morning Blight, Dirge of Absence, Three steps to Oblivion, Moros / Svartur, Lytrosis, με τα 1, 3 και 4 να προέρχονται από το νέο τους άλμπουμ. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στον Κωνσταντίνο ο οποίος παίζει μπάσο….. πάμε ξανά ο οποίος παίζει πολύ καλό μπάσο…… πάμε ξανά ο οποίος τα σπάει στο μπάσο. Μελωδικές γραμμές τέλειες, bass line ……no comments, ακούραστος, οι κλίμακες σε συνεχή ανάπτυξη! Μπασόκιθάρα με όλη την σημασία! Ειδική μνεία επίσης και στην Τένια. Τελικά κάθε φορά που ακούω να βγαίνει τέτοιος ήχος από μια telecaster πραγματικά τρελαίνομαι. Στα μάτια μας έμοιαζε με telecaster με βασικό set up. Κατά την γνώμη μας σχετικά ακατάλληλο όργανο για τέτοιου είδους ήχο και Perfomance. Τρίχες τελικά. Ο μουσικός κάνει το όργανο. Μπράβο Τένια!

Hail Spirit Noir

Τρίτη και φαρμακερή μπάντα οι Hail Spirit Noir. Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτοπροσδιορίζονται ως ψυχεδελικό Black Metal, στο οποίο ακούς ψυχεδέλεια του 70, Ροκ των 90ς και ό,τι μπορείς να φανταστείς, είναι σκοτεινοί αλλά ταυτόχρονα χαρούμενοι και διαβολικοί (χαίρε πνεύμα σκοτεινό) και έχουν κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ. Αυτή τη στιγμή περιοδεύουν στην Ευρώπη. Ξεκίνησαν με το I mean you harm, κομμάτι από το νέο τους άλμπουμ. Η συναυλία συνεχίστηκε με το The Cannibal tribe Came From The Sea και τα Mayhem In Blue και The Mermaid το οποίο έδωσε τη σειρά του στους Μάγους όπου έγινε και ο πανζουρλισμός με το συγκρότημα να ντύνεται στην μαύρη ατμόσφαιρα. Οχι ότι δεν γινόταν πριν.

Γενικά οι Hail Spirit Noir, παρότι παίζουν ψυχεδέλεια, είναι βουτηγμένοι σε μια άνευ προηγουμένου σκοτεινή ατμόσφαιρα, η οποία με το εκπληκτικό φωτισμό που είχε στο Temple Athens έκανε το live απόκοσμο (ενώ παράλληλα πχ ακούς μια χαρά hammonds). Η συναυλία συνεχίστηκε με τους δεκάδες οπαδούς τους να χτυπιούνται με τα Against the Curse, We Dream, το Riders To Utopia και το Encore Χαίρε Πνεύμα Σκοτεινό στο οποίο έγινε πάρτυ κόλαση με όλο το Temple Athens να χτυπιέται ασταμάτητα. Το συνολικό playlist είχε 4 κομμάτια από το Mayhem in Blue 3 κομμάτια από τους Μάγους και 2 από το Πενύμα.

Τα λόγια καμιά φορά είναι λίγο δύσκολα να περιγράψεις αυτά που νιώθεις. Ειδικά σε μια μυσταγωγία σαν αυτή που ζήσαμε. Αλλά μέσα σε όση νηφαλιότητα σου περισσεύει μπορείς τελικά να πεις δύο τρία πράγματα. Μπορείς να πεις ότι γούσταρες τα πλήκτρα, που σου θύμιζαν και Joy Division (και αυτό μας άρεσε πολύ ), μπορείς να πεις για τις γραμμές τις ψυχεδέλειας οι οποίες ήταν απλά ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΕΣ, μπορείς επίσης να πεις ότι βρισκόσουν σε ένα χρονικό συνεχές του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, από την ψυχεδέλεια του 60 στο black της εποχής μας και στο μέλλον που φέρνει το πάντρεμα τους. Ίσως να βοηθάει και λίγο το πνεύμα εκείνο το σκοτεινό….

Να ευχαριστήσουμε το Temple Athens για την βοήθεια του.

Συντάκτες: Pantool / Lemp
Φωτογραφίες Pantool

 

Related Articles

Latest Posts

GIVE US YOUR EMAIL ADDRESS.
BE FIRST TO KNOW ALL THE NEWS.
WE PROMISE NO SPAM \m/