Black Sabbath – Εν αρχή είναι το Riff

Εν αρχήν ην ο λόγος….. ή μάλλον η μπάντα.  Άλλα ίσως εν αρχή είναι το riff. Και τι riff. Γενιές ολόκληρες μεγάλωσε, ενέπνευσε ολόκληρες σκηνές και είδη.

Ας μιλήσουμε και κυρίως να θυμηθούμε λίγα πράγματα για την ιστορία ενός από τα τρία – τέσσερα γκρουπ που άνοιξαν τον δρόμο για το heavy Metal. Από πολλούς δε οι Black Sabbath θεωρούνται οι πρώτοι του είδους (μεταξύ αυτών και εγώ). Κατά ένα τρόπο λοιπόν ίσως να τα χρωστάμε όλα σε αυτούς (και στους Judas βέβαια αλλά για αυτούς θα τα πούμε πιο μετά). Εδώ θα κάνω και μια προσωπική κατάθεση. Ο λόγος και η αφορμή που ξεκίνησα να ακούω Rock και πιο συγκεκριμένα Heavy Metal και που και σήμερα στα 44 μου εξακολουθώ να ακούω, είναι κάποιος όταν ήμουν εκεί γύρω στα 14 με 15 μου έκανε δώρο μια συλλογή των Black Sabbath, το «We Sold Our Soul for Rock ‘n’ Roll»

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Polka Tulk λοιπόν, συγνώμη οι Earth και πάλι συγνώμη οι Black Sabbath δημιουργήθηκαν το 1967. Την άνοιξη λοιπόν του συγκεκριμένου έτους, κάτι ανήσυχα παλικάρια στο Μπέρμιγχαμ, ήταν δεν ήταν στα 17 με 18, άλλος δούλευε σε εργοστάσιο, άλλος μπαινοβγαίνε στην φυλακή, άλλος πάλευε με τις ουσίες, αποφάσισαν να ιδρύσουν τους Polka Tulk (blues band) που μετονόμασαν σε earth για να μετονομάσουν  σε Black Sabbath to 1969 (επηρεασμένοι από την ομώνυμη ταινία τρόμου του Μάριο Μπάβα) αφού πρώτα διαλύθηκαν για λίγο καιρό. Η σύνθεση λοιπόν ήταν Ozzy Ozbourne φωνητικά, Tony Iommi κιθάρα, Geezer Butler μπάσο και Bill τύμπανα.

Black Sabbath, 1970: Bill Ward, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler in , (Photo by Chris Walter/WireImage)

Οι black Sabbath θεωρούνται ως ένα από τα συγκροτήματα τα οποία δημιούργησαν δικό τους ρεύμα, ρεύμα το οποίο ακόμα και μέχρι τις μέρες μας το αναγνωρίζουμε σε πολλά σχήματα ανά τον κόσμο. Φανταστείτε το εαυτό σας εκείνη την εποχή, με τα ακούσματα που επικρατούσαν τότε, να βρεθείτε σε ένα Live και να ακούτε τον συγκεκριμένο ήχο. Πραγματικά πρόκειται για μια επανάσταση. Οι Sabbath θεωρήθηκαν η πρώτη Metal band, επίσης και η πρώτη Doom metal band. Ήταν πραγματικά πρωτοπόροι σε αυτό που έκαναν και συνέχισαν να κάνουν.

Σαν μπάντα πέρασαν από σαράντα και βάλε κύματα, με πολλές συμμετοχές και αλλαγές στο line up, κυρίως στα φωνητικά, και μάλιστα με πολύ ηχηρά ονόματα του χώρου. Ίσως αυτό να έχει να κάνει και με την περίεργη περσόνα που ακούει στο όνομα Ozzy Ozbourne.

Τον Ιανουάριο του 1970, και έχοντας περάσει όπως αναφέραμε από αλλαγές «ονομάτων», κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο Evil Woman, το οποίο ήταν το προοίμιο για να κυκλοφορήσουν σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Black Sabbath. Με το καλημέρα Metal, Doom. Το άλμπουμ περιείχε μεταξύ άλλων το «The Wizard” και το «N.I.B.». Τα λόγια είναι περιττά. Η επιτυχία τεράστια για την εποχή και για το γεγονός ότι επρόκειτο για νέα μπάντα. Το άλμπουμ λοιπόν έφτασε στο νούμερο 8 στη Μεγάλη Βρετανία και στην Γερμανία και στο 23 στις ΗΠΑ.  Είπατε κάτι? Έμελε όμως το άλμπουμ αυτό και οι Sabbath να λογοκριθούν ως σκοτεινή μπάντα. Βλέπεις Λουκά δεν έχει μόνο η Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 1970 ξαναμπήκαν στο studio για να ετοιμάσουν την νέα τους δουλειά. Υπήρξε μία σκέψη να ονομάσουν το επόμενο άλμπουμ  “War Pigs” (και μόνο που το σκέφτομαι χτυπιέμαι, κάτσε να το βάλω..). Τότε όμως η συγκυρία το ήθελε να λαμβάνει χώρα ένας από τους χειρότερους πολέμους (όχι ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι δηλαδή), ο πόλεμος του Βιετνάμ. Προς αποφυγή λοιπόν κακών δημοσιευμάτων και κατακραυγών, η εταιρεία αποφάσισε το άλμπουμ να ονομαστεί  “Paranoid“, επίσης κομμάτι του δίσκου. Που να ξέραν οι καπιταλιστούληδες…. Μάλιστα η ιστορία θέλει τους Sabbath να ξινίζουν λίγο γιατί δεν το θεωρούσαν και το καλύτερο – δυνατότερο κομμάτι του άλμπουμ, αλλά η εταιρεία επέμενε. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο σαν single (#4 στην Μ. Βρετανία παρακαλώ) και τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε το άλμπουμ (#1 στην Βρετανία και #12 στις ΗΠΑ). Ίσως μιλάμε για τον πιο σημαντικό δίσκο στην ιστορία του Heavy metal.

To be continued………..

Related Articles

Latest Posts

GIVE US YOUR EMAIL ADDRESS.
BE FIRST TO KNOW ALL THE NEWS.
WE PROMISE NO SPAM \m/