Susperia – The Lyricist (2018)

Με μέλη  των οποίων τα βιογραφικά στοιχεία περιλαμβάνουν έναν κατάλογο γνωστών μεγάλων ονομάτων, οι Susperia έχουν μια μακρά, σταθερή σύνθεση και ύπαρξη.

Αναδυόμενοι από τις στάχτες του side project “Seven Sins”, ο μπασίστας Memnock (Old Man’s Child), ο ντράμερ Tjoldav  (αφού αποχώρησε από τους Dimmu Borgir), οι κιθαρίστες Cyrus (πρώην Satyricon και αργότερα Dimmu Borgir) και Elvorn καθώς και ο τραγουδιστής Athera σχημάτισαν τους  Susperia το 2000 και έκτοτε κυκλοφόρησαν μια σειρά από δυνατά άλμπουμ.

Με τα πρώιμα έργα τους, συμπεριλαμβανομένων των Vindication (2002) και Unlimited (2004) σταθεροποίησαν το στυλ τους ως  Blackened Death Metal, κάτι που εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι σήμερα. Αργότερα υιοθέτησαν και ένα σχεδόν Nu Metal στυλ, κάτι που μπορούμε να δούμε και σε δουλειές τους όπως το Cut of Stone (2007) και το Attitude (2009). Εκτός από μια σύντομη θητεία στα keyboards του Mustis (Dimmu Borgir), η σύνθεση ήταν σταθερή έως ότου τα ζητήματα υγείας ανάγκασαν τον τραγουδιστή Athera να μείνει στο περιθώριο. Τα υπόλοιπα μέλη στρατολόγησαν το τραγουδιστή Bernt “Dagon” Fjellstad αρχικά για τις  ζωντανές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του Athera , ο οποίος όμως  τελικά επέλεξε να αποχωρήσει από το συγκρότημα οριστικά. Τώρα, μετά από πολλή προσμονή, οι Susperia επιστρέφουν με το καινούργιο τους άλμπουμ, The Lyricist, μέσω της Agonia Records.

Όντας πλέον μια διαφορετική μπάντα χωρίς τον Athera, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, πρότεινε ο  Memnock να αναλάβει τα φωνητικά, υποθέτοντας ότι ο μπασίστας ενδιαφέρεται για αυτό τον ρόλο, το  Lyricist μπορεί να είναι διαφορετικό άλμπουμ. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο Dagon συνεργάζεται με τη μπάντα για σχεδόν μια δεκαετία, η πρώτη του καταγεγραμμένη παραγωγή ακούγεται λίγο εκτός τόπου. Η αντικατάσταση ενός καθιερωμένου μέλους μπορεί να είναι ένα αποθαρρυντικό έργο, ειδικά για έναν τραγουδιστή. Η εκτέλεση με το ακριβές ύφος του προκάτοχού του είναι πιθανό να αποξενώσει τους οπαδούς όσο όμως και να δημιουργήσει μια νέα δημιουργική κατεύθυνση. Ακόμη και με την κατανόηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια κατάσταση που δεν μπορείς να κερδίσεις, το νέο ύφος που χρησιμοποιεί ο Dragon μπορεί να πάρει Λίγο καιρό για να καθιερωθεί.

Ένα βίντεο κυκλοφόρησε με τίτλο “My Darkest Moment”, ένα αργό, σχεδόν Deathrock κομμάτι που τελικά μετατοπίζεται στις γνωστές γραμμές της  μπάντας. Όπως και με το “The Lyricist”, τα φωνητικά «κάθονται» και πάλι λίγο καλύτερα, αν και το κομμάτι κάνει περίεργη παράκαμψη σε μια προφορική ομιλία. Στη συνέχεια, το “Day I Died” είναι επίσης μια ισχυρή συγχώνευση του ήχου των Susperia με τον νέο τραγουδιστή τους.

Το Lyricist ηχογραφήθηκε  σε τρία διαφορετικά στούντιο και δείχνει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια ξεκάθαρη αφήγηση ανάμεσα στα κομμάτια. Ο Athera έχει φύγει πλέον εδώ και αρκετό καιρό. Ο Dagon από την άλλη πλευρά δείχνει άνετος χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά φωνητικά στυλ. Ο αριθμός των στυλ που δοκιμάζει είναι μεγάλος, καθιστώντας λίγο περίεργο και διαφορετικό ως προς το να καταλάβει κανείς το πως θα ακούγεται η μπάντα από εδώ και στο εξής.

Πέρα από τα οπερετικά (ας μου επιτραπεί ο όρος) φωνητικά του “I Enttered”, μια επιλογή από τα υπόλοιπα στυλ θα εντασσόταν καλά μέσα στους Susperia. Για πολλούς βέβαια, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά νέα πράγματα που προσαρμόστηκαν  σε αυτό το άλμπουμ, αλλά με  βάση το aggression της μπάντας  και την υπόσχεση ενός νέου τραγουδιστή που ταιριάζει στο στυλ τους, το νέο άλμπουμ προχωράει την μπάντα στο μέλλον.

We love / live rock music – heavy metal music. We want to support the greek rock/metal scene – we want to support the rock/metal scene around the world. If you need support, send us info about your band at [email protected]

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 633 other subscribers

More Stories
Electric Wizard ζωντανά στην Αθήνα Special guests: Agnes Vein (GR) + Krause (GR) (GR Text)
%d bloggers like this: