Ο πειραματικός λαουτίστας Jozef Van Wissem φέρνει τα αναγεννησιακά του ηχοτοπία στην Αθήνα (GR Text)

Έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 1200 solo συναυλίες λαούτο σε εκκλησίες και σε venues κάθε τύπου ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών festivals όπως τα ATP, και Primavera Sound,
με το κατάμαυρο, μοναδικό χειροποίητο και εξατομικευμένο μόνο για αυτόν μπαρόκ λαούτο του, ο Jozef Van Wissem έχει πλέον διαγράψει μια σπουδαία δισκογραφική και συναυλιακή ιστορία, και επιστρέφει στην χώρα μας για τρίτη φορά, για να μας μαγέψει με τις ιδιαίτερες συνθέσεις και το συναισθηματικά φορτισμένο performance του.

Έχοντας μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1993, σπούδασε το λαούτο στο πλευρό του Pat O’ Brien. Το 2013 κέρδισε το Soundtrack Award των Καννών, για το καλύτερο σπουδαίο score της ταινίας “Only Lovers Left Alive”, ενώ έχει στο σύνολο κυκλοφορήσει τρεις δίσκους μαζί με τον σκηνοθέτη Jim Jarmusch. Επίσης έχει δημιουργήσει μία σύνθεση εμπνευσμένη από τον πίνακα ζωγραφικής “Οι Πρεσβευτές” (1533) του Hans Holbein, για λογαριασμό της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 κλήθηκε να μουσικοποιήσει την χορωδία που απεικονίζεται στον “Λαουτίστα” (1956) του σπουδαίου ζωγράφου Caravaggio, και που εκτίθεται στο Hermitage Museum της Ρωσίας.

Το τελευταίο δισκογραφικό του πόνημα, περιλαμβάνει το Αναγεννησιακό έργο “You Know That I Love You”. Ο
τίτλος του δίσκου είναι “We Adore You, You Have No Name” και προκύπτει από το βιβλίο “The Secret of Secrets”, που αποτελεί μία περιγραφή της λατρείας σε έναν ανώνυμο και πανταχού παρών Θεό.

Μπαίνοντας στον κόσμο του Jozef Van Wissem, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να παραδοθείς στο αναπόφευκτό, και την διαχρονικότητα μίας ιδιαίτερης μουσικής που δημιουργεί, σε έναν δρόμο που ο ίδιος έχει χαράξει, με έναν τρόπο και μία δεξιοτεχνία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δημιουργού της. Τοποθετεί τον ακροατή σε ένα απομονωμένο σύμπαν, από το οποίο μπορείς να κοιτάξεις τον κόσμο πίσω από ένα σκοτεινό, παραμορφωτικό τζάμι, και να του προσδώσεις χαρακτηριστικά, παρόμοια με αυτή της μουσική του. Η συντομία, η αμεσότητα και η απλότητα είναι το κλειδί εδώ.”
– Quietus

Ο Van Wissem είναι την ίδια στιγμή ένας avant-garde συνθέτης και ένας baroque λαουτίστας, οπότε και απόλυτα συνυφασμένος με τον καλλιτεχνικό διχασμό.”
– New York Times

Ωθεί τις εκφραστικές δυνατότητες του λαούτου πέραν των ακαδημαϊκών γνώσεων περί του οργάνου και προς πιο προσβάσιμες εκφάνσεις.
– Pitchfork

LINKS:
Jozef Van Wissem: www.jozefvanwissem.com | www.facebook.com/jozef-van-wissem-103993546315254
Temple Athens: www.thetemple.gr | www.facebook.com/templeliveclub
3P Lab: www.facebook.com/3plabgr

Jozef Van Wissem ζωντανά στην Αθήνα
Temple (Ιάκχου 17, Γκάζι)
Παρασκευή 15 Μαρτίου
Πόρτες: 21:00
Πληροφορίες: www.facebook.com/events/773981629632641

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• 12€ (προπώληση)
• 15€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74, Αθήνα, τηλ.: 210 3841550, www.rhythmrecords.gr )
Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα, τηλ.: 211 214 3554)
Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 210 3218373, www.sydrecords.com )
Τηλεφωνικά στο 11876
Reload Stores
Seven Spots
• Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
Wind
Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)
Yolenis Greek Gastronomy Center (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com)
Ηλεκτρονική προπώληση: https://goo.gl/Gp3hsM

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Website: http://thetemple.gr
FB: www.facebook.com/templeliveclub
Τηλ.: +30 210 3468523
E-mail: stathis@thetemple.gr, jim@thetemple.gr

Related Articles

AUSSIE EXTREME METALLERS BELETH SIGN WITH WORMHOLEDEATH RECORDS!!

Australian extreme metal band BELETH have signed to Wormholedeath Records for the release of their debut album, titled Silent Genesis, due out this June...

SOLUTION 13 (Finland) Sign With Wormholedeath & Announce “Chapters from Private Hell” Album

Finnish metal band Solution 13 have signed a deal with Wormholedeath for the release of their sophomore album “Chapters From Private Hell” worldwide. Band...

Regarde Les Hommes Tomber release full live performance from Roadburn Redux | Season of Mist

French black metal formation REGARDE LES HOMMES TOMBER are now releasing the full live performance of their album ‘Ascension’, which they played in its...

Latest Posts

GIVE US YOUR EMAIL ADDRESS.
BE FIRST TO KNOW ALL THE NEWS.
WE PROMISE NO SPAM \m/